GymJunkie

BLOG

2020. augusztus 27. 12:05 - iamzltn

Szénhidrátcsökkentett humbug

a101f7e18d7b20cc9efaf3732e8aedb6.gifÚgy érzem, hogy nagyon komoly személyiségfejlődésen mentem keresztül, mert ennek a bejegyzésnek a címe tavaly még az lett volna, hogy "szénhidrátcsökkentett kurv@anyja". Persze anyám a lelkemre kötötte, hogy ne politizáljak és legfőképpen ne káromkodjak, ("pofon mégy, büdös gyerek!") úgyhogy muszáj mepróbálnom vállalhatóbbá válni. Ez a bejegyzés totál más témáról született volna, de meg kellett írnom, mert minden egyes programosnak bele kell vernem a fejébe, hogy ne a hülye szabályokat kövesse, hanem azokat, amiket én mondok nekik, mert a hallomásból szerzett faszságokra koncentrálnak az életmódváltás alatt. El kell fogadni, hogy a testsúlykontrollnak vannak bizonyos szabályai, amiknek a követése eredményre vezet, meg vannak azok, amik ha nagyon hardcore vagy, segítenek kipréselni az utolsó 1%-ot is az eredményeid tekintetében. Amikor van 20-30 vagy ne adj isten 60 kiló súlyfelesleged, akkor mit akarunk időszakos böjtöléssel meg az edzés utáni fehérjeturmix-szal - persze szigorúan edzés után az 5. percben - vagy az edzés alatti glutaminnal??? Eszemfaszom megáll. Hát tartsatok egy következetes étrendet meg menjetek le edzeni heti 3-4-5 alkalommal másfél-két éven keresztül és utána lehet elkezdeni bonyolítani a dolgokat. 
A legtöbben nincsenek tisztában a fontos játékszabályokkal, márpedig ezek ismerete és priorizálása nélkül nem lesznek eredmények, aztán meg mindenkit lehet hibáztatni, az edződ, a genetikád, az asszonyt, kivéve persze saját magad, mert te mindent betartasz...csak nem azt, amit kéne. Medvére se érdemes dugós puskával vadászni, és hosszútávú eredményeket sem lehet félinformációkra, meg emeletes baromságokra építeni. 

Most beszéltem az egyik sráccal, aki nálam edz és kezdi a programját jövő héttől, és hogy-hogy, hogy nem, megint előkerült a szénhidrátcsökkentett pékáruk kérdése. Na de mi bajom van most meg a szénhidrátcsökkentett dolgokkal?! A termékekkel semmi, azon kívül, hogy a gyártók az emberek tudatlanságára építve húznak fel termékpalettákat és csinálnak rengeteg pénzt abból, hogy mi lusták vagyunk utánaolvasni a dolgoknak. 

Muhammad Ali mondta, hogy tudta ha eleget mondogatja, hogy ő a legnagyobb, a világ előbb-utóbb elhiszi neki. Na pontosan ugyanez történt a szénhidrátcsökkentett dolgokkal. A szénhidrát démonizálására a piac úgy ráugrott, mint gyöngytyúk a takonyra és a multik polcai tömve vannak ezekkel a CH csökkentett pékárukkal. Addig mondogatták nekünk, hogy a szénhidrát rossz, amíg mi bedőltünk neki. A  CH csökkentett termékek nem fognak neked ártani. Nem kapsz tőlük agyrákot és a kutyád sem döglik meg, ha megkínálod két falattal. Azon kívül, hogy feleslegesen túlárazottak, nincs velük alapvető probléma. A probléma a fejekben van. Az általános vélekedés sajnos az, hogy ezekből a termékekből többet lehet enni, hiszen SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT!!! Ez diétás, egészséges, tehát rendben van, ha ebből kettővel többet eszek. Bárcsak...

Norbi és az UPDATE LOW CARB

Norbi Update | ÁRKÁD Budapest

Az 1600 Ft/kg áron kapható Norbi lisztkeverék kalóriatartalma 323/100 gr, míg a mezei párszáz forintos liszkeverékeké 350-370 kcal/100 gr. A LOW CARB kenyéré 218 kcal/100 gr, míg a sima toast kenyereké 220-230 kcal/100 gr, de erre alább még kitérek. Ha azt gondolja valaki, hogy ezektől a termékektől majd pikk-pakk megváltozik az élete, nagyot téved. Ezek a termékek a gyakorlatban pontosan ugyanazt nyújtják, mint amit az ötödáron kapható egyszerű változatok és nem spórolják meg neked a kalóriákkal való számolgatást. Én eddig csak és kizárólag olyan emberek kezében láttam ezeket, akik fikarcnyit sem értenek a táplálkozáshoz, kétségbeesettek és mindig valami termékcsaládtól meg valaki mástól várták a megváltást. Az igazság az, hogy a fitness ipar Norbit már 10 éve lekörözte és akármilyen kétségbeesetten akarja magát aktualizálni, megmarad a kövér, kétségeesett családanyák gurujának. Hatalmasat röhögtem, mert a honlapot megnyitva kiveri a szemed a felirat, hogy: "Új korszak a sütésben!", amitől ha egy minimum negyvenes kövér nő lennék, talán el is hinném, hogy valami forradalmi termék. Ha új hajnal virrad egyszer a magyar fitness és diétás iparra, remélem hogy ez az Update vonal is megtalálja a maga helyét a történelemben. 

Ha van valamiféle The definition of Irony (the RE appointment update) | My Life As A Case  Studyegészségügyi oka annak, hogy totál kerülöd a szénhidrátot, (pl. IR) akkor lehet értelme ezen termékeknek, de csupán fogyás miatt a diétádba beépíteni olyan, mintha nemzeti ünnepen megfognád a nemzeti lobogót és bedobnád a dunába...ostoba, viszonylag kontraproduktív és a hülyeségednek mindig megfizeted az árát. 

Itt vannak a legismertebb szénhidrátcsökkentett pékáruk és a hozzájuk tartozó kalória- és fehérjetartalom 100 grammra vetítve: 

  • Norbi UPDATE LOW CARB fehérkenyér: 218 kcal, 22 gr fehérje
  • Slimm szénhidrátcsökkentett kenyér (Spar): 233 kcal; 11,4 gr fehérje
  • Trend+ szénhidrátcsökkentett kenyér (Lidl): 285 kcal; 21,4 gr fehérje
  • Sokmagvas szénhidrátcsökkentett pogácsa (Spar): 334 kcal; 14 gr fehérje
  • Szénhidrátcsökkentett kifli (Spar): 250 kcal; 12,6 gr fehérje
  • 80% szénhidrátcsökkentett vekni (Tesco): 256 kcal; 25,4 gr fehérje
  • New Lifestyle szénhidrátcsökkentett pogácsa (ezt nemtom hol lehet kapni): 330 kcal; 10,4 gr fehérje
  • Szénhidrátcsökkentett cipó (Aldi): 285 kcal; 23,5 gr
  • Lipóti szénhidrátcsökkentett vekni (Lipóti..): 223 kcal; 13 gr fehérje
  • Ceres NewLine szénhidrátcsökkentett toast (Spar): 230 kcal; 17 gr fehérje
  • Szénhidrátcsökkentett light vekni (Lidl): 270 kcal, 14,6 gr fehérje
  • Vita-Well szénhidrátcsökkentett kalács (Spar): 248 kcal, 14 gr fehérje

És akkor most nézzük meg, mit tudnak az egyszerű kenyerek, semmi fancy, fehérkenyér, toast stb: 

  • Sima fehér kenyér (bárhol): átlagban 260 kcal; 9 gr fehérje
  • Ceres teljes kiőrlésű toast (Spar, Lidl): 233 kcal, 11 gr fehérje
  • Jókenyér teljes kiőrlésű magos (Spar, Lidl) 222 kcal, 10 gr fehérje
  • Ceres Graham kenyér (Spar, Auchan): 238 kcal, 8,6 gr fehérje
  • Kovászos kenyér (Auchan): 219 kcal; 7,6 gr fehérje
  • Olívás kenyér (Auchan): 248 kcal; 11 gr fehérje
  • Félbarna kenyér (Tesco): 247 kcal; 7 gr fehérjeJó, bejeztem a felsorolást

Na jó, itt untam meg a bogarászást. A lényeg azt hiszem egyértelmű. Kalóriatartalomra szinte tökéletesen megegyeznek a szénhidrátcsökkentett és a sima pékáruk. Semmi, de semmi különbség nincs köztük, sőt talán ha átlagolni kellene, akkor a CH csökkentett termékek még magasabb kalóriatartalommal is bírnak. Az alacsonyabb szénhidrátmennyiség pl. a magvaknak köszönhetően magasabb zsír, és valamivel magasabb fehérjetartalommal párosul.

De Mit jelent ez a gyakorlatban? 

AZT, HOGY KURVÁRA TELJESEN MINDEGY MELYIKET FOGYASZTOD!!!

Mitől fogsz lefogyni, a kalóriadeficittől vagy az alacsony szénhidráttartalomtól!? Ha nem lenne meg a válasz, ezt és ezt a bejegyzést olvasd el és térjünk vissza a kérdésre! 

tumblr_mvnqzvklvd1rqfhi2o1_250.gif"De magasabb a fehérjetartalma, tehát előnyösebb" - mutassatok rá arra, aki a kenyeret fehérjeforrásnak számolja egy étrendben és én mutatok nektek egy balfaszt marhát. Aki ragaszkodik ahhoz, hogy ezek márpedig bármilyen mértékben is befolyásolják a fogyásukat, azoknak ajánlom, hogy akkor vegyenek a szénhidrátcsökkentett kenyér mellé Jogobella light ivójoghurtot is, ami zsírmentes, igaz 100 gr-jában 10 gr cukor van, de az nem baj, hiszen LIIIGHT! 

Vannak, akikre a kenyér és a tészta általánosságban nincs jó hatással. Ha nem fogyasztasz mellé elegendő fehérjét az éhségérzetet baszkurálja, de ez igaz a szénhidrátcsökkentett társaira is. Ha nem tudod megállni, hogy az előírt mennyiséget edd meg belőle, akkor ne fogyassz kenyeret, de nem kell ez a térítés, hogy a szénhidrát meg a kenyér az valamiféle démoni erő, amit Lucifer szabadított az emberiségre. Bundás kenyér. A programosok bundás kenyereznek orrba-szájba, saját készítésű hamburgert esznek és még nem volt egyetlen egy ember sem, aki ne tudott volna jelentősen lefogyni, aki betartotta a számára kiírt étrendet. Ha szeretitek a kenyeret, vegyetek olyat, ami 230-250 kcal/100 gr és szénhidrátforrásnak fogyasszatok belőle annyit az adott étkezéshez, amennyit rizsből, krumpliból, édeskrumpliból vinnétek be. 100 gramm kenyér (ez kb. 5 szelet toast) - 250 kcal/100 gr-al számolva - kb. 70 gr nyersen mért rizsnek és 300 gr krumplinak felel meg.
A trükk az a dologban, hogy mérd le a kenyeret és annyit egyél meg belőle, amennyire szükséged van. Ha csak random falatozol, ott mocskosul biztos, hogy nem fogsz megállni az ötödik szelet után. Tudatosság. Következetesség. Mindennek ez az alapja. A hiba nem az ételekben, hanem a táplálkozási szokásaidban van.       

200 like a facebook-on. Meredeken fejlődünk gyerekek! Szerintem ma ennek örömére megöntözöm a virágokat! 

200.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr4016177884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása