GymJunkie

BLOG

2020. szeptember 07. 12:05 - iamzltn

Így táplálkozz, ha úton vagy

0a51d93927e864f62f0d4899e9f48c57.jpgNem kérdeztétek, sokan meg végképp nem, azért időről időre minden testépítéssel foglalkozó egyénnél előjön a diéta és az utazás problémája. Főleg a programosoknál visszatérő kérdés, hogy mit tegyenek, ha 1-2-3 napos utakra kell menniük. Manapság az emberek nagy százalékánál a munka vagy a magánélet megköveteli az utazást. Az üzleti utak intézménye tipikusan olyan dolog, ami kivülről  baromi jól néz ki és 25 évesen rohadt fontosnak érzi magát tőle az ember, idővel azonban az egész folyamat sokkal inkább fog emlékeztetni egy prosztatavizsgálatra, mint egy nyaralásra. Előfordulhat, hogy 10 éve élsz pesten, de 'hazajársz' hétvégenként, vagy valamilyen tudatalatti szadomazo hajlamnak köszönhetően távkapcsolatban élsz valakivel az ország másik feléről. Rengetegféleképp tudja magát az ember szopórollerre ültetni és ez mindig komoly kihívásokkal is jár. Ezek a megugrandó akadályok sokszor csak akkor manifesztálódnak előtted, amikor változtatásokat akarsz eszközölni az életmódodban és rájössz, hogy a jelenlegi körülmények mondjuk úgy, hogy nem ideálisak a céljaid elérése szempontjából. A programosoknál ez visszatérő pánikhelyzet. "Hétvégén elutazunk, nem lesz konyha, mi lesz most?". Ha nagy nehezen kezded sínre rakni a táplálkozásod és nincs meg a megfelelő rutinod az akadályok leküzdéséhez a legapróbb felmerülő problémák is komoly stresszhelyzetet teremtenek. Ahogy az időm nagy részében én is Keszthely, Budapest és évközben Pécs között keringek, mint gólyafos a levegőben ingázok, pontosan tudom, hogy az utazás és a táplálkozás összeegyeztetése nem egyszerű feladat. Jó hír, hogy nem is megoldhatatlan. Ebben a bejegyzésben leírom, hogy miért nem kell betrágyálni, ha 1-2 napig nem tudod a megszokott menetrendet követni. 

#1 - NE PÁNIKOLJ! 
Kétféle állapot van. Amikor képtelen vagy megállni egy napnál tovább, hogy bemenj a mekibe négy bigmac-re duplakrumplival, a másik meg hogy pánikba esel, mert nem tudod felvinni a táblázatodba hogy az étteremben rendelt grillcsirkemell 13 vagy 15 deka. Ez az az ingahatás, amibe a hülyességgel lököd magad és egyik végletből csapódsz a másikba, ahelyett hogy a szükségszerű kilengések ellenére arra törekednél, hogy olyan közelj maradj az ideálishoz, amennyire csak lehet. Csak mert képtelen vagy kigrammozni 2 étkezést zsinórban az nem jelenti azt, hogy szétcsúszott minden, megint nem jött össze és fel kell adnod. Tudomásul kell venni, hogy nem lesz mindig minden tökéletes és a túlzott kényszeresség csak felesleges szorongást és stresszt okoz (a megemelkedett stresszhormon /kortizol/ szint, meg egyenes út a vércukoringadozáshoz, emelkedett éhségérzethez és felturbózott zsírraktározáshoz). A felhőrkarcolókat ahelyett, hogy a lehető legmerevebbre terveznék, úgy építik őket, hogy elnyeljék a földrengésből származó energiát, kvázi flexibilisek. Ugyanerre a flexibilitásra van neked is szükséged, hogy ha ellenálló akarsz lenni a külső tényezőkkel szemben.  

#2 - DOBOZOLJ! 
A koronavírus engem is elkényelmesített és mindig frissen főzök magamnak. Ezzel egyetlen igazán nagy szopó van, méghozzá az, hogy ha 4-szer készítesz kaját, az négyszeres mosogatnivalót is jelent. Egyáltalán nem hatékony, Persze 40 fokos melegben az elkészített túrót táskában cipelgetni nem a legbölcsebb megoldás, de néhány adag kaját el lehet dobozolni magadnak. A régi szép időkben, amikor még bejártam az irodába, szerettem csirkés tortillát alufóliában bevinni, de bármilyen hús-köret-saláta kombót beszórtam egy dobozba és vittem magammal. 1-2 napra simán lehet előre főzni, csomagolni, ha meg akarod oldani, sikerülni fog. Gondolkodj előre! Tudatos életvitel vagy mi a fene, ugyebár. 

#3 - KÉNYELEM/EGYSZERŰSÉG!
Ez az életvitelem alfája és omegája. Na nem azért mert ne tudnék feleslegesen túlbonyolítani dolgokat, hanem mert minden ami az edzéssel és a táplálkozásommal kapcsolatos a hatékonyságra van kihegyezve. Századszorra is csak magamat tudom ismételni, az egyszerű étrend a betartható étrend. Amikor meglátok valami jól hangzó receptet és a hozzávalók feléről konkrétan azt sem tudom eldönteni, hogy fűszer vagy egy egzotikus állat neve, ott x-elem is ki az egészet. Már rég megtanultam, hogy a túlbonyolítás nekem nem működik. Fehérjeszelet, fehérjeturmix, instant zabkása, bárhol kapható zöldség, gyümölcs, saláták. Ha úton vagy, ezek kiváló helyettesítők és szinte kizárt, hogy túl sok kalóriát fogyassz belőlük. Ha pl. zabot és fehérjét viszel magaddal, hozzácsapva bármilyen gyümölcsöt, a reggeli zabkásád simán megvan. Tescoban, spar-ban 1 adagos biotech fehérjéket is lehet kapni, tehát ennek hiánya sem lehet akadály. Ha egyszerű, de rendesen finom ételötletek kellenek, amiket magaddalvihetsz, vedd meg a receptkönyvem. 

4# - VIDD MAGADDAL A MÉRLEGET!
Voltak idők, amikor még engem is érdekelt, hogy mit gondolnak az emberek, amikor előcsaptam a khm mérleget vagy hogy elsősorban a kalóriatáblázatot néztem meg a termékek hátulján. Ha elég ideig csinálod, egy idő után szinte alig kell mérned valamit, másrészt ha mérsz is, szard le nagy ívben ki mit gondol. Meg lehet mosolyogni a dolgot, de ez általában addig szokott tartani, amíg látványos eredményeket villantasz. Ha kezdesz sokkal jobban kinézni, először jön majd a "jajj túl sovány vagy, hova fogysz még, lassan elfogysz" és hasonló okosságok, aztán majd fű alatt azért elkezdenek puhatolózni, hogy - bár nagyon sovány vagy - mégis mi a titkod. 

#5 - ÉTTERMI STRATÉGIA! 
Ne szarozz, ha étterembe mész szálkásítás vagy fogyás alatt kérdezz a pincértől. Kérdezd meg, hogy amit roston sültnek hívnak, az rostlapon sül, vagy serpenyőben, olajban. Egyszer - nem mondom meg hol - Tiszafüreden kaptam rántott halat, amit roston sültnek hívtak. Merjél az étlaptól eltérő dolgokat is kérni, ha neked épp arra van szükséged. Egy grillcsirkét salátával, valami nem olajban sült körettel és salátával bárhol el tudnak készíteni. 
Itt mindig az éhség lesz a szűk keresztmetszet. Ahogy óriási öntökönszúrás éhesen bevásárolni menni, pontosan akkora kibaszás magaddal szemben az is, amikor korgó gyomorral ülsz be az étterembe. Ekkor mindent is meg akarsz enni és túlrendeled magad. Egyél előtte egy fehérjeszeletet, hogy ne az ösztönéned adja le a rendelést helyetted. Rendelj olyan egyszerű ételeket diéta alatt, amennyire csak lehet. Bármilyen grillezett vagy roston sült sovány hús tökéletes, de egy jópofa steakre is rácsúszhatsz ilyenkor. Köretek közül kerüld a rántott és olajban sült dolgokat pl. hasáb, rántott zöldségek stb, helyette kérj, salátát, savanyúságot és pl. valamilyen nem olajban elkészített krumplit, az ugyanis telít és 100 gr-ban sokkal kevesebb kalória van, mint a rizsnek, ergo tovább jóllakottan tart ugyanazért a kalóriamennyiségért. Ha biztosra akarsz menni maradjon a hús-saláta kombó. Ha viszont kérsz desszertet, akkor megette a fene az egészet, akkor már adj az érzésnek, mert lespórolni a krumplit a kalóriák miatt, de utána csokiparfét enni kb. olyan, mint szex után gumit húzni védekezés céljából...elég hülyén néz ki na. 

#6 - VÁLASZD AZ ISMERŐS ÉTELEKET! 
Akár étteremben eszel, akár egy szupermarketből kell megoldanod a táplálkozást próbáld meg az egyébként is fogyasztott ételeket reprodukálni. Joghurt, túró, gyümölcs, dobozolt saláták, magvak, mind-mind elérhetőek bármelyik normálisabb üzletben. Bemész a lidlibe, veszel egy dobozos salátát, rácsapsz a tetejére egy 100 grammos csirkemellsonka felvágottat, dobsz mellé egy zsemlét és ettél kb 300 kalóriát 20 gramm fehérjével 600 forintért. Ha nincs más opciód egyél egy nyomorult gyrost, az sem lesz több 6-700 kalóriánál, és lesz benne vagy 40 gramm fehérje. Nemtudom mit kell szétbonyolítani a dolgokat...

#7 - FEHÉRJE
Ez az egyetlen makronutriens, aminek a hiánya ténylegesen problémás tud lenni, akár diétáról, akár izomépítésről van szó. A fehérjeforrások jellemzően olyan ételek, amelyeknek a szállítása, főleg nyáron elég problémás tud lenni. Tejtermékek, tojás, hal, húsok, túró, mind romlandó. Eleve mindenkinek azt javaslom, ha étrendet akar összerakni magának, minden étkezést úgy építsen fel, hogy először találja ki mi lesz a fehérjeforrása és a többi csak ezután jön. Ha étteremben eszel, akkor ez könnyű lesz, ha máshogy kell megoldanod tárazz be fehérjeszeletekkel, vigyél magaddal fehérjét shakerben, vegyél csirke vagy pulykamellsonkát, sovány szeletelt sajtot valami kenyérfélével, vegyél egy tégelyes túrót valami gyümölccsel stb. Ha nagyon Rocky-s akarsz lenni ihatsz nyersen is tojást, nem lesz semmi bajod tőle, mondjuk olyan érzés, mintha egy döglött csiga lecsusszanna a torkodon, ezért én inkább választanék egy fasza mogyoróvajas fehérjeszeletet, kb háromszor annyi fehérjetartalommal. 

Ezeknek a tippeknek akkor van értelme, ha a táplálkozásod rendben van. Ha összevissza eszel, zéró rendszer, zéró odafigyelés akkor 30 gramm extra fehérje és megspórolt 300 kalória pontosan annyit ér, mint halottnak a beöntés. Viszont hosszú távon én pontosan a fentieknek megfelelően próbálok meg a leginkább pályán maradni, akkor is amikor úton vagyok, és ez tökéletes nemcsak a fizikumom fenntartásához, sőt így nem szabotálom azt a fejlődést, amit szigorúbb időszakokban realizálhatok. 

20200830_194228.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2416183752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása