GymJunkie

BLOG

2020. augusztus 17. 15:25 - iamzltn

GYMJUNKIE Receptkönyv

Amikor ezt a blogot elindítottam, ez egy jópofa hobbinak tűnt, aztán hamar rá kellett jönnöm, hogy blogot vezetni netto mélytorok még akkor is, ha a szenvedélyeddel foglalkozol közben. A hobbi projekt észrevétlenül félmunkaidővé vált és az egész tevékenység hamar kilépett az online térből. A munka és a magánélet mellett jött mindennek az alapja, a tartalomgyártás, edzőképzés(ek), az edzések tartása, az étrendek, edzéstervek írogatása, programosok coacholása, a receptkönyv, a soha el nem készülő honlap és még 4-5 olyan közép- és hosszútávú idő- és pénznyelő projekt, ami a GYMJUNKIE jövőjének potenciális építőkockái. Egyik hónapról a másikra mezei bloggerből lett belőlem online coach, személyi edző, táplálkozási tanácsadó, borbásmarcsi, programozó, tényleg csak akasztott ember nem. screenshot_20200805-110300_2.pngEzek a dolgok, a bennük rejlő potenciállal együtt abban a pillanatban szűnnek meg létezni, hogy én hátradőlök. Nem panaszkodásképp mondom, csak azt hogy egyre inkább rá kellett jönnöm, hogy egy seggel ha nem is egy, de maximum három lovat lehet megülni, tízet nem. 

Mindig azt gondolom, hogy mindent tökéletesen kellene megcsinálnom elsőre is és a napról-napra felmerülő új ötletek miatt folyton csiszolgatnom ezeket a projekteket. A baj csak az, hogy nemhogy nem lesznek soha tökéletesek, de így készek sem egyáltalán. Most, hogy megint 60 órányi munkát kitaláltam magamnak a receptkönyvvel - hogy most már tényleg olyan legyen, amilyennek én megálmodtam - betelt a pohár. Szívem szerint belehúztam volna a monitort a saját fejembe a hülyeségeim miatt, ezért hirtelen felindulásból megírtam a grafikus srácnak, hogy hétvégére készen akarom látni ezt a k*rva receptkönyvet a jelenlegi formájában.

A cucc tehát készen van, megkapták a programosok és még néhány ember rajtuk kívül. Kendőzetlen visszajelzéseket kértem, amik néhány apró építő jellegű kritikától eltekintve egytől egyig mocskosul pozitívak voltak. 

think.gifAz alapötlet onnan jött, hogy kellene egy egységes adatbázis, ami lehetővé teszi, hogy ne legyen netto 6-8 óra minden egyes étrendnek a megírása. Aztán adatbázis építés közben rájöttem, hogy valahogy flexibilissé kellene tenni a diétákat, alternatívákat kínálni a programosoknak, mert nem biztos, hogy hétfőn délben csirkét akar enni, vagy elfelejtett kiolvasztani húst az ember vagy mittudomén. Ebből meg aztán következett az ötlet, hogy milyen király lenne, ha mozaik jelleggel lehetne játszani az étrenddel és tökéletesen szabad kezet adni azoknak, akikkel foglalkozom (ezt az első programosok kivételével már az elejétől próbáltam megvalósítani). Aztán persze ott volt a probléma, hogy van aki 1600 kalóriát eszik, van aki meg 2800-at, ráadásul van aki háromszor akar étkezni egy nap van, aki meg ötször, úgyhogy a különböző napi kalóriabevitelre akartam külön-külön gyűjteményt. Végiggondolva viszont arra jutottam, hogy csak az lenne a  non-plus ultra, ha egyetlen egy, átlátható, közérthető, egyszerű, finom receptekből felépülő receptkönyvet írnék, amire fel tudom húzni a programokat, és amit a későbbiekben is önállóan használhatnak a programosok, akkor is, ha 400 vagy épp 800 kalóriát akarnak megenni étkezésenként. Ennek a blognak a látszat ellenére nem az az elsődleges üzenete, hogy nézzél ki jobban, hanem hogy hosszú távon pozitív irányba változtass az életviteleden, elsősorban a táplálkozási és sportolási szokásaidon. Ez a receptkönyv pedig a lehető legeslegjobb eszköz erre.

Az első verziókat rögtön kipróbáltattam emberekkel, először Johanna, majd más programosok is megkapták és ez alapján folytatták a programjukat. Ha nem bizonyított volna élesben, ez a bejegyzés most nem íródna meg. Azt kell, hogy mondjam hogy ez a receptkönyv hiánypótló a magyar fitness piacon és sehol máshol nem kaptok egy olyan komplex anyagot, ami ennyire könnyűvé varázsolná a táplálkozásotok gatyába rázását. Egy vak hegyikecske képes lenne összerakni magának 1500 vagy 2000 kalóriás étrendet belőle. 

Jelenleg kb. 50 féle recept közül tudtok választani, de a leírásokban tippeket adok ezek megváltoztatásához. Ezek a receptek azok, amiket én fogyasztok és fogyasztottam az elmúlt években, nem ollóztam bele olyan ételeket, amik jól mutatnak az instagramon, de életemben nem készítettem el őket. Az előző bejegyzésekben leírtaknak  megfelelően (link itt és itt) nincs a receptekben humbug, mellőzi az összes téveszmét, ami a fitness táplálkozásról beépült a köztudatba, az egyenlőség jegyében nem diszkriminál ételcsoportokat (nagyon píszí), egészséges ételekből áll, amelyeket  végtelenül egyszerű elkészíteni. Nem kell semelyik recepthez titkos kínai összetevő, sem szűz lányok vére, és minden egyes étel megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz. Laktatóak mert a lehető legnagyobb adagokat akarjuk diéta alatt enni, így minimalizálni az éhségérzetet és egyben a félrezabálás lehetőségét. Ajánlásokat tartalmaz összetevők helyettesítésére, mert előfordulhat, hogy valamit nem szeretsz vagy egy hozzávaló épp nincs kéznél. Egy hosszú távon fenntartható étrendnek mindig flexibilisnek, élvezhetőnek és - ahogy írtam - laktatónak kell lennie, ez a receptkönyv pedig pontosan ezt nyújtja. A programosoknál sem az a cél, hogy 2-3 hónap alatt koplalással instagram kompatibilis előtte-utána fotókat kreáljunk, hanem sokkal inkább egy tudatosabb élet megalapozása. 

A receptek úgy vannak összeállítva, hogy van egy alap 500 kalóriás recept, aminek megtaláljátok a 4-6-7-800 kalóriás variánsát is, átláthatóan. Vagyis összerakhatsz egy napi 2000 kalóriás étrendet 4 db 500-as kajával vagy egy 700 kalóriás reggelivel 2 db 400 kalóriás étkezéssel és egy laza 300 kalóriás vacsorával. A recepteket lehet duplázni és felezni vagyis, millió opciód van. 

Van még néhány étel, desszert, és leves amit mindenképpen beleteszek majd, de a jelenlegi verzió gyakorlatilag alkalmas arra, hogy az életmódváltás szakadékának szélén egyensúlyozóknak kapaszkodót nyújtson. (mondjuk zuhanásnál nem sok értelme van, de jobb metafora nem jutott eszembe)

Egyétek, vegyétek, használjátok egészséggel. Táplálkozzatok tudatosabban, mert a fizikumok közti legnagyobb különbség mindig a konyhában van! 

UPDATE: A receptkönyv majd a gymjunkie.blog.hu@gmail.com-n lesz igényelhető. 

#nincsmegallas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3516105126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása