GymJunkie

BLOG

2019. november 23. 11:42 - iamzltn

A Calum Von Moger sztori

Megnyugtatok mindenkit ez a bejegyzés szigorúan véve nem a testépítésről fog szólni, de a sztori kontextusa fontos, ezért érinteni fogom a témát. 

cvm2.jpg

Calum Von Moger neve valószínűleg az emberek 99%-nak rohadtul nem mond semmit. Kivéve, ha valaki legalább minimálisan figyelemmel követi, hogy mi történik a testépítés világában. Az átlagember - köztük én is - viszont igazán magasról leszarja, és valami rendes sportot néz, nem kisgatyában fossábarnított melákok feszengését a színpadon. Ezt mind idézőjelesen, mert bár a profi testépítés világa véleményes intézmény, ettől függetlenül a testépítők elképesztő munkát végeznek, és a legtöbb ember nem látja, hogy mennyi munka van egy-egy színpadra állásban. Kár, hogy évtizedek múltán is tabu a testépítők szerhasználata, hogy a mai napig tisztának kell hazudniuk magukat. Nyilván nehezebb lenne hitelesnek hazudni a fehérje reklámot Kai Greene-l, ha nyíltan lehetne arról beszélni, hogy kúránként 8-10-12 féle illegális cuccot nyomnak magukba. Képes vagyok túlbecsülni az emberek képességeit, de szerintem kevés olyan igazi hülye van, aki tényleg elhiszi, hogy a tápkiegektől ő csak ennek a harmadát megközelítő fizikumot is képes építeni.

Ne legyenek illúzióink, mert semelyik sportág sem kevésbé szennyezett, ha a résztvevők között a doppinghasználók arányát nézzük. A TV előtt ülve viszont egy 9,7-es sprint százon nem annyira szembetűnően emberfeletti és már-már természetellenes, mint egy Mr. Olympia fizikum. A mélyen sunyító testépítő közösségben üdítő kivétel Calum Von Moger az ausztrál testépítő, aki sosemKéptalálatok a következőre: frank zane" titkolta, hogy anabolikus szereket használ. Szerencsére mára kezdenek ébredezni a testépítés világában érintettek és felismerték, hogy nem 1990-et írunk és a borzadály, szörny fizikumokkal képtelenség új és új generációkat bevonzani. Ronnie Coleman óta tudjuk, hogy a tömeg és a méret tekintetében nehéz újat mutatni a Mr. Olympia színpadon, de ha őszinték akarunk lenni, ha lehetne se érdekelné a lőtéri kutyát sem. Az elmúlt 30-40 évben a sport kizárólag a méretről, tömegről szólt, természetesen az esztétikum és az arányosság oltárán áldozva. Ezt felismerve elindult egy irányzat, ami ugyan nem számít csúcskategóriának (még), viszont legalább a testépítés klasszikusainak fizikumát célozza meg: a Mr. Olympia Classics, ami a sokat emlegetett aranykort, az 50-es, 60-as, 70-es évek fizikumait próbálja ismét népszerűvé tenni. Nézzetek meg egy Larry Scott vagy Frank Zane fizikumot. 

Von Moger ugyanennek klasszikus irányzatnak az egyik képviselője és bár szerintem kb. úgy néz ki, mint a Flex-ben az a három méteres HULK bábu, ő még mindig viszonylag kicsinek számít a mai testépítés szörnyszülöttei mellett, persze hozzátartozik, hogy amatőr és messze van ő a profik abszolú kategóriájától. (UPDATE: azóta CVM profi kártyát szerzett) 
 

Kicsoda CVM? 

Von Moger egy ausztrál parasztgyerek, aki tizenévesen kezdett súlyokkal emelni és néhány amatőr testépítő versenyen el is indult később. Véletlenül egy youtube-ra feltöltött edzésvideójára az amerikai szponzorok felkapták a fejüket és hipphopp az Angyalok Városában találta magát. Californiában aztán elkezdődött a nagyvilági élet a srácnak, indított egy youtube csatornát, milliós nézettséggel persze, nyert két Mr. Universe-t és csak hogy tényleg teljes legyen a kör felkérték, hogy játssza el Schwarzenegger-t a Bigger című filmben. Ez nem a Svarci-ról szól, cvm4.jpghanem arról, hogy hogyan csinált milliós üzletágat Joe Weider a testépítésből Von Moger pedig mellékszereplő volt a filmben. Mondjuk szerintem jobb, ha marad a testépítésnél, mert az osztrák akcentus helyett úgy beszél, mintha Arnold valami agysérülést szenvedett volna korábban.
Mindenesetre élte az amerikai álmot, amíg 2017-ben aztán poénból ketten egymás mellett állva akartak bicepszezni egy 200 kilós súlyzóval (fuck you bazmeg kategória), aminek következtében elszakadt a bal bicepsze. Hónapokig tartott, mire olyan állapotba került, hogy egyáltalán elkezdhetett edzeni. 2018-ban szintén egy videó kedvéért sziklamászni ment, ahol egy rosszul rögzített kötél miatt nekivágódott a sziklának, szétszakítva vele a bal térdét. Egy év alatt egy ünnepelt testépítőből egy mozgásképtelen, ágyhoz kötött munkanélküli lett belőle. Egy darabig még próbált a közösségi médiában tartalmat gyártani, de elmondása szerint olyan mély depresszióba süllyedt, hogy kénytelen volt visszavonulni a nyilvánosság elől. Az egyetlen dolog, ami valaha mozgatta az életben az hirtelen nem volt többé. Megjárta a poklok poklát, mire másfél évvel később ismét feltűnt. Többé kevésbé felépült és a lehetőségeihez mérten edzett is ezalatt az időszak alatt. 

cvm.jpgItt egy kép róla a sérülése előttről, amikor még aktív volt (jobbra), és a néhány hónappal ezelőtti állapotáról. Tényleg elképesztő, hogy a bal oldali képen egy kifejezetten egészséges, naturálisan sportos alkatot látunk, pont olyat, amelyiket bármelyik férfi elfogadna, és amelyiket diétával és edzéssel mindenféle szerek nélkül el is érhetnének sokan.

A történet egyik tanulsága az, hogy szteroidok és minden anabolikus szar nélkül is lehet egy igényesen szép és esztétikus testalkatot építeni. Rengeteg szopással jár, de lehetséges. A másik, hogy bárkivel előfordulhat, hogy beüt a krach. Általában akkor van nagy pofáraesés, amikor jól alakulnak az ember dolgai. Nem tudom hány olyan ember van, aki irigykedik, vágyakozik, hogy mások életét élje, olyanokét mint pl. Von Moger vagy a tehetős ismerős, akinek bejött az élet és él, mint hal a vízben. Nem érdemes. Előbb vagy utóbb a szar beüt mindenkinél. A siker, a pénz lófaszt sem jelentenek, mert egyik pillanatról a másikra alakulhatnak úgy a dolgok, hogy minden, amit fontosnak tartottál, az puff nincs többé. A legnagyobb sztárokat sem kerülik el a balesetek, tragédiák, ugyanúgy alzheimer kórban és rákban szenvednek a szüleik öregkorukban, súlyos betegségekkel küzdenek, depressziósok, pánikbetegek pluszban meg ott vannak a pióca ismerősök, akik valamilyen módon előnyt akarnak kovácsolni a helyzetükből. Ugyanez igaz azokra is, akiket a környezetük irigyel a külseje, az anyagi sikerei vagy valami más miatt. A hétköznapokban hányszor halljuk a faszméregetést, hogy kinek rosszabb. Az emberek egymás bajára licitálnak mindenáron be akarva bizonyítani, hogy bizony az ő helyzetük még rosszabb, nekik nehezebb. Nem az.  

Nem mondom persze, egy Bentley-ben biztos jobb sírni, mint egy Honda Civic-ben, de alapvetően az élet ugyanolyan darálós mindenki számára és jobb szem előtt tartani, hogy senki nem ússza meg a gáz időszakokat, még az olyan ünnepelt sztárok sem, mint Von Moger. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr7915321080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása