GymJunkie

BLOG

2021. január 11. 16:41 - iamzltn

Hybrid I. - 2021

nsplsh_3107c460052245ea8f22e96d384b9ec8_mv2.jpgHa a vírussal járó bőnyálas szaxit nem számítom 2020 nagyon királyul alakult. Egy pontig persze. Sosem látott formában voltam, volt egy jó melóm, egy király hobbim, ambícióim, pörgött a blog nem csak olvasottság tekintetében, de elkezdett pénzt is termelni. Fejben is összeálltak a dolgok és ez a kapcsolataimra is jó hatással volt, párkapcsolat, család, barátok, minden királyul alakult.
- Zoli: Minden fasza!
- Élet: Lol, fogd meg a söröm!
De az élet a gázos távoli rokon, aki lehányja a menyasszonyt a lakodalomban és mindenkinek elkeféli a buliját. A lendület előbb vagy utóbb mindig megtörik, ráadásul olyan ez, mint egy hörcsög a mókuskerékben. Elkezd futni és ahogy egyre magasabb tempóra kapcsol eljön a pont, ahonnan már a lendületbe jött kerék viszi a hörcsögöt, nem fordítva. Innentől csak idő kérdése, amíg a hörcsög lábai feladják és tehetetlenül bepörgeti a centrifugális erő. Az apró bökkenőkből van gyors visszaút, de ha túl vagy a ponton, ahonnan még lett volna esélyed, akkor bizony a szopórolleren nincsen fék.
 
Ez történik, amikor lebetegetsz, lesérülsz vagy elveszted a munkád, esetleg mindhárom egyszerre. Ideig óráig még kapaszkodik a korábbi rutinjához az ember, próbálja mímelni amit addig felépített, de 30%-on égni olyan, mintha az mondanák Cristiano Ronaldonak, hogy most egy évet le kellene húzni az NB2-ben, mielőtt visszatérhet egy nagycsapathoz. Az addigi eredmények és a motiváció hirtelen fingá válnak a szélben. Az előző több, mint egy évben keléstől lefekvésig alig volt olyan pillanat, amikor nem a munkán, a blogon, az edzésen, programosokon pörgött az agyam, mert ugye a kiengedés buzis, pedig igény az lett volna rá. Az elmúlt kb. 3 hétben se munkára, se 2021-re nem gondoltam és lényegében végigzabáltam-, piáltam- és cigiztem a karácsonyi időszakot, amit szinte kizárólag a családdal, barátokkal és olvasással töltöttem és oh boy, mennyire jól esett. Nem akartam sem edzésre sem a köcsög kalóriákra gondolni. A legkomolyabb sportteljesítmény az ünnepek alatt egy néhány km-s erdei séta volt 2 pálinka után, meg az a vagy 100 pinpong meccs, amit néhány tréningfröccs elfogyasztása mellett lenyomtunk a cimboráimmal. Cseppet sem hiányzott semmi, ami alapjaiban határozta meg az elmúlt éveimet, mert kezdtem a saját rutinjaim és elvárásaim börtönébe zárva érezni magam, főleg úgy hogy októbertől lényegében képtelen voltam edzeni. Az elvárások viszont maradtak ugyanazok persze, ami meg rohadt egy frusztrációt eredményezett. Tudtam, hogy már egy ideje túl voltam a ponton, ahonnan még érdemes lett volna ellenkormányozni, ezért december közepén már tudtam, hogy el kell engedni az évet, az elvárásokat, a rutinokat mindent, az előző ciklust kimaxoltuk.
Vissza kell menni a tervezőasztalhoz és újra feltalálni a spanyol viaszt, új programot, új ciklust kell építeni, meg kell írni a következő epizód forgatókönyvét. Kicsiben kell kezdeni. A lendületet fel kell építeni, 0-ról nem egy szempillantás alatt kell 200-ra gyorsítani, mert leszakad az arcod. A stabilitás alapja egy jobb, hatékonyabb rutin, a rendszeres edzések és a kiegyensúlyozott étrend. Teljesen mindegy ki mit mond, ezek nem hobbik, ez az egyetlen módja annak, hogy advanced módban játszuk ezt az élet nevű játékot.
nsplsh_4650376366595050554b4d_mv2.jpg
Célok. Ez lesz a kulcs. A kitűzött célok alapozzák meg az évet. Le kell ülni, el kell képzelni és le KELL írni, hogy milyen lenne a tökéletes év számodra! Meló, edzés, hobbi, karrier, család, barátok, egészség, ha ezekben a dimenziókban gondolkodsz, biztosan merülnek fel konkrétumok. El kell játszani a gondolattal és le kell írni, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy tökéletes legyen az éved, mert ez a gyakorlat - bár nagyon hipszterül hangzik - ég és föld különbséget jelent a mentalitásodban, amikor egyszer csak rájössz, hogy képes vagy szarból várat építeni. Tudom, a csajok szeretik ezt a "bevonzom" dolgot, de itt nem ilyen foggyos agymenésről van szó.
 
Neked, mi az edzéscélod idénre?
 
Strength & size
A rutinból kiszakadás, leengedés után viszont fokozatosan vissza kell térni az edzésekbe. Ezért íródott a program, amit az elmúlt másfél hónapban írtam meg magamnak. A tavalyi évben brutálisat mentem erőben és fizikumban magamhoz képest és ez jó alapot képez, hogy idén is érezhető előrelépés történjen. A következő 3 hónapra egy kifejezetten erő- és tömegnövelő (pfuj) programot fogok nyomni. 12 hét, 3 ciklusra bontva, 4 napos edzésterv bontással, progresszív terheléssel, kifejezetten az erőemelő gyakorlatok köré építve az edzéseket a végére remélhetőleg egy 130 kilós fekvenyomással és 180 kilós felhúzással. Az edzésterv, kaja, 0. heti max emelések mérései, jelenlegi formáról kép jövő héten jönnek. Az mondjuk alap, hogy nem azért raktam össze a receptkönyvet, hogy ne abból egyek, úgyhogy ez is egy jó alkalom lesz, hogy élesben (hátulról) ismét tesztelve legyen kimaxolt terhelés mellett. A 0. héten minden emelés maximumát szabályos technikával mérni fogom, majd a 12. héten szintén, így kiderül majd, hogy mennyit hozott a konyhára az erőnövelő fázis.
 
A periodizációról, gyakorlatokról és további részletekről jövő héten felpakolok mindent. Mondjuk most, hogy szinte senki nem tud terembe járni halottnak a beöntés lesz, de talán a következő 1-2 hónapban nyithatnak a helyek, akkor majd inspirációként szolgálhat néhányótoknak.
 
További részletekért stay tuned a kövi bejegyzésig.
 
Gangxta Zoli at its best:
- Zoli, hát itt vagy 50 évesen, mégis mit tudsz felmutatni?
- A középső ujjamat!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr2716384610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása