Vannak azok az ételek, amik mondjuk úgy, hogy szarok vérszegények, de megeszed őket mert egészségesek, mert tudod, hogy célravezetőek. És vannak azok a kaják, amiket akkor is ennék minden második nap, ha szarnék az étkezésemre, csak mert annyira kurvajók. Na pontosan ilyen a zabpalacsintám, amire csak azok húzzák a szájukat, akiknek a büszkesége nem engedi, hogy beismerjék, hogy igen is ehetsz finomakat, akkor is ha speciel odafigyelsz a kalóriáidra, akiknek a legnagyobb és egyetlen érvük a tudatos étkezés ellen, hogy "gazokat meg zabot egyenek a lovak, én jókat akarok enni".
Ez itt nem a reklám helye (dehogynem), de az újonnan megírt receptgyűjteményem - gyökér Juci már borbásmarcsizik folyton - egyik legfontosabb receptje a zabpalacsinta, márpedig azért mert minden megvan benne, ami testépítés és alakformálás szempontjából szükséges, és a clean eatingre rábuzultaknak sem lehet egy szavuk sem ellene, hiszen kíváló minőségű szénhidrát és fehérjeforrásokból áll, de a legfontosabb, hogy verhetetlenül finom.
A palacsinta története elég hosszú, maradjunk annyiban, hogy eleinte többször határán voltam annak, hogy magamra gyújtom a konyhát, mert a serpenyőben fakanállal kergettem az összeállni képtelen palacsintatésztát, ami úgy nézett ki, mint egy kanál moslék. Messzire jutottunk, a fenti kép ugyanis nem a GymBeam oldaláról letöltött kép, hanem saját kreálmány (a GymBeam-nek üzenem, hogy szponzoráció apropóján keressenek a blogon található email címen).
A zabpalacsintának kb. 10 fajtáját szoktam variálni, de az alapja mindegyiknek ugyanaz. Zab, tojás, fehérje, gyümölcs. A tésztát készítheted tojásfehérjével vagy egész tojással, túrósan, görög joghurtosan, mindkettővel, különböző gyümölcsökkel, akár zöldségekkel, mogyoróvajjal, mogyoróvajporral, kókuszreszelékkel, kakaóval, fahéjjal, mindegyikkel vagy egyikkel sem és a lehetőségek tárháza végtelen. A tökéletes palacsinta elkészítése viszont művészet, olyan mint a kötéltánc, ahol egy apró kilengés bármilyen irányba végzetes lehet. Túl sok víz, túl sok túró, joghurt, gyümölcs, vagy egy rossz serpenyő és a nap legjobban várt étkezése helyett vészmegoldásnak veheted elő a pufirizst meg a csirkemellsonkát. Többen is jelezték, hogy nem áll össze nekik a recept, úgyhogy most tisztázzuk, hogyan is kellene nekiállni ennek a palacsintakészítésnek.
Első szabály: vegyél egy tisztességes Tefal serpenyőt! Én is imádom a Honda Civic-emet, ami konkrétan annyi idős, mint a barátnőm - ezt a magaslabdát nem ütöm le - de tudom nagyon jól, hogy a haverom új Audijának az utazóélménye köszönőviszonyban sincs Lajoséval (ő az autóm). Nem, nem lesz jó a Spar-ban kapható 3000 Ft-os utánzat. Higyjétek el, hogy a minőségi konyhai eszközök a legfontosabb befektetések közé tartoznak, ha egészséges étkezésről van szó. A jó serpenyőbe kevesebb olaj kell, semmi nem ég le, következetesebben pirulnak az ételek, nem tapad le a palacsinta és a mosogatás is harmad annyi időbe telik. Enélkül nem fogsz tudni jó palacsintát sütni...megpróbáltam minden kerülőutat én is.
Hozzávalók: (500 kalóriás alapverzióhoz:
- 40 gr zab
- 1 tojás
- 1 adag (30 gr) ízesített fehérje
- 1/2 banán (kb 70 gr - nagyobb fajta banánnal)
- Sütőpor (fél kávéskanál)
- Olívaolaj a sütéshez
- Kalóriamentes édesítő ízlés szerint (pl. eritrit) - opcionális
- 100 gr fagyasztott erdei gyümölcs/málna/eper/meggy
Elkészítés:
1. Fogj egy shakert és dobd bele a hozzávalókat: zab, tojás, banán, fehérje, sütőpor (édesítő) és kb fél dl vízzel turmixold össze. Folyós, de nem fos híg masszát kell kapnod.
2. Felmelegített serpenyőbe (még mindig TEFAL) 2-3 spricc olivaolajra önts ki egy palacsintát, de kb. 10 centi átmérőnél ne legyen nagyobb, mert nehéz lesz megfordítani. Közepes lángon kb. 2-3 perc sütés után, mikor már jól megpirult fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is. (Ebből az adagból, mérettől függően 3-4 vastagabb palacsinta jön ki) Minél hígabb a tésztád, annál vékonyabb palacsintát tudsz sütni. Ha fedőt teszel a serpenyőre, jobban átsül belül, így nagyobb eséllyel marad egyben.
3. A palacsinták közé oszlass el 100 gramm fagyasztott erdei gyümölcsöt, vagy egyéb 50 kalóriának megfelelő gyümölcsöt, feltétet, és hintsd meg fahéjjal. Zero kalóriás szószokkal még pimpelheted.
Kalória |
500 kcal |
Fehérje |
37 gr |
Szénhidrát |
52 gr |
Zsír |
15 gr |
Ha pl. 600 kalóriás verziót szeretnél enni, kb 65 gr zabból készítsd, de elkészítheted az 500 kalóriás receptet és hozzáadhatsz 100 kalóriányi gyümölcsöt (a receptkönyv végén a gyümölcsök 100 kalóriányi adagját listáztam) vagy egyéb 100 kalóriányi hozzávalót (pl. mogyoróvaj). 1 evőkanál mogyoróvaj kb.(15-17 gr) = 100 kcal.
Minél magasabb a zab aránya, annál stabilabb lesz a tészta. (Zabpehelylisztet is használhatsz, grammra, kalóriára, összetevőkre ugyanaz, mint a zabpehely és könnyebb belőle tésztát gyúrni). Legyél kreatív, süsd bele a meggyet, ribizlit, amit akarsz.
A saját adagom úgy szokott kinézni, hogy 100 gramm zab, 1 tojás, 1 banán, 30 gramm túró, 30 gramm fehérje, 1 dl víz --> turmix --> serpenyő, tetejére 100 gramm pirosgyümölcs vagy valami cukormentes lekvár, és mindez 750-800 kalória, de órákra úgy eltelít, hogy eszembe sem jut félrezabálni. A tojássárgájával 50 kalóriát meg tudtok spórolni, helyette tehettek bele túrót, plusz tojásfehérjét, valami más gyümölcsöt, vagy amit akartok. Nincsenek szabályok. Amíg a fehérjebevitel és a kalóriamennyiség stimmel, addig tökéletesen pályán vagytok! Így lehet édességet enni diéta alatt, úgy hogy utána még kurva büszke is leszel magadra, hogy egészségeset ettél.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.