GymJunkie

BLOG

2019. december 17. 16:54 - iamzltn

A váll edzése

20191205_143932_3.jpgHa megkérdezed a nőket, hogy milyen férfit szeretnének látni belovagolni az életükbe fehér Mercin, 10-ből 11 azt fogja mondani, hogy legyen megértő és odaadó “magas, széles vállakkal”. Esztétikai szempontból a férfiak esetében a vállizom hiánya, alulfejlettsége a legrosszabb dolog ami történhet velük. (Na jó a második legrosszabb) Az ugyanis tény, hogy a női szem ösztönösen a férfi derék-váll arányai alapján ítéli meg első ránézésre, hogy az adott test számára vonzó-e vagy sem. Amikor belépsz egy helységbe, az első tizedmásodpercben az összes nő eldönti, hogy érdemes lesz-e téged stírölnie a továbbiakban vagy sem. Ezt a derék-váll arányszámot hívják Adonisz indexnek. Véletlenül a nők ebben a mutatóban is az aranyarányt találják a legkívánatosabbnak, ami 1.6, tehát ideális esetben a vállbőség=derékbőség x 1.6. 

A férfiak esetében is ugyanez igaz, azzal a különbséggel, hogy mi nem meglepő módon a csípő-derék arányt vesszük azonnal szemügyre. Gyanítom, hogy nálunk az információfeldolgozás sebessége lehet sokkal lassabb, ugyanis saját tapasztalataim szerint, nekünk jóval hosszabb szemrevételezés szükséges, hogy dűlőre jussunk a látottakkal kapcsolatban. Lényeg a lényeg, hogy a vállaid a testfelépítésed meghatározó alapkövei. Enélkül nincsenek nedves bugyik, sem összekuncogó lánygruppok a strandon. De mielőtt a női olvasók itt zárnák be az oldalt, hadd mondjam el, hogy nők esetében ugyanúgy fontos a vállizmok fejlettsége, erősítése méghozzá két ok miatt.

Az egyik, hogy a női test vonalai egyszerűen szebbek, ha nőies, de legalább minimálisan tónusos vállakkal rendelkezik, ráadásul a szép, formás női hát, váll kihangsúlyozza a derekat, ezáltal a csípőt is, hogy többet ne tegyek hozzá.
Másrészt a legtöbb ülőmunkát végző ember (beleértve a férfiakat is) a gyenge felsőtest miatt rossz testtartással rendelkezik. A nőknél a rossz testtartás nem csak hátfájással jár, de esztétikailag kisebbnek tűnnek tőle még a mellek is. A válledzés javítja a tartást, megelőzi a hátfájdalmat, hátrahúzza a karokat, amitől magasabbnak és fittebbnek, egészségesebbnek tűnsz. Arról nem beszélve, hogy a görnyedt testtartás szorosan összefügg a szerotonin szinttel. Az alacsony szerotonin szint jellemzően a kevés sikerélmény, szomorúság, stressz, depresszió a társadalmi ranglétra alján elfoglalt pozíció miatt (is) alakul ki, ezért nem láttok hajléktalant felemelt fejjel magasra emelt állal közlekedni. Bizony a testedzés, amellett, hogy segít a testtartás javításában nőveli a szerotonin szintet is, amitől faszábban érezzük magunkat, magabiztosabbak leszünk és lazábban kezeljük a stresszes szitukat.

shoulder headsA vállizom három részre osztható: elülső, oldalsó, hátsó delta. Mindhárom izmot külön gyakorlatokkal kell megedzenünk. Az edzések során az ősszes ízület közül vállízület sérülését a legkönnyebb előidézni. A megfelelő terhelés és a sérülés közti jég nagyon vékony, ezért itt hatványozottan igaz a fokozatos terhelés elve. A kezdőknek két lehetősége van: vagy tapasztalt ember segítségét kérik, aki az apró tippeket, trükköket elárulja nekik a vállak edzésével kapcsolatban, vagy megpróbálkoznak egymagukban, amiből szinte teljesen biztos, hogy sérülés lesz. Nincs olyan rendszeresen sportoló ismerősöm, akinek ne lett volna problémája a vállával legalább egyszer. Legfőképp azért kellene mindenáron megóvni a vállakat a sérüléstől, mert ha a vállad bemondja az unalmast, akkor bármilyen edzés felejtős, se mellezni, se hátazni, se karozni nem tudsz majd. Lábazni majd talán, de még ott is szűkíti a lehetőségeid, ami a gyakorlatokat illeti, mert a lábgyakorlatok közben, a szabad súlyok megemelése és/vagy egy helyben tartása (kettlebell, kézi súlyzók stb) szintén felejtősek lesznek.
A sérülésmegelőzés az alapos bemelegítéssel kezdődik. Ismétlem: A SÉRÜLÉSMEGELŐZÉS AZ ALAPOS BEMELEGÍTÉSSEL KEZDŐDIK. Neki lehet ugrani a nyak mögül nyomásnak 50 kilóval első gyakorlatként, de annyi értelme van, mint izomból ráugrani egy földrehajított gereblye végére. Edzeni eleve nem kezdünk el, amíg nem izzadtunk meg a bemelegítéstől (futás, ugrálókötél, bicikli stb.) és a pulzusunk nem emelkedett meg megfelelően. Ezután gimnasztika, átmozgatás szükséges minden edzésen, nem lehet - még látszólag sem  -büntetlenül úgy elkummantani, mint a nyújtást edzés végén. A vállak esetében ezután a legalacsonyabb súlyokkal kezdünk, hogy mire a munkasorozatokhoz érünk, addigra az ízület készen álljon. Én pl. az oldalemelést súlyok nélkül kezdem, majd 2 kilótól szépen kilónként emelek a súlyon, hogy minden olajozott legyen, mire elkezdem a valós terhelést.

A gyakorlatok

A gyakorlatokat a vállizom három részére külön-külön fogom felsorolni, képekkel illusztrálva és ahol van értelmes tanácsom, azt is oda fogom biggyeszteni, 

Elülső vállizom

Ez a vállnak a leglátványosabb része és általában a legfejlettebb is, ugyanis bármilyen nyomógyakorlat esetében (pl. mell edzésekor, fekvenyomásnál, fekvőtámasznál) másodlagos izomként kap terhelést, míg ugyanez szinte soha, vagy csak nagyon ritkán mondható el a vállizom oldalsó vagy hátsó részéről. Nőknél érdemes pl. a mellgyakorlatok viszonylatában terhelni, de semmiképpen nem hagyható ki. Srácoknak viszont nincs mérlegelés. Ágyúgolyó vállak megformálásához a balfaszkodás helyett jól összerakott edzésterv és bika végrehajtás kell majd. Én pl. mindig kinéztem a legjobb vállakkal rendelkező formákat a teremben és figyeltem, mit hogyan edzenek, mit tudnék ellesni tőlük, de ha van egy jó edzőtök vagy jó barátotok, aki tud segíteni, kérjetek tőle is tanácsokat. 

1. Előre emelés:

A gyakorlatnak millió variációja van. Lehet ülve, döntött padon vagy állva végezni, egykezes súlyzóval felváltva vagy kétkezes súlyzóval egyszerre, esetleg még csigás gépen egyesével, párosan, súlytárcsával, farönkkel, diszperzites vödörrel, wc csészével meg amivel jól esik.

 

3. Vállból nyomás: egykezes súlyzóval, military press, egyéb variánsok

Ha a törzs izmait is meg akarjátok dolgoztatni, akkor végezzétek állva. Srácoknak kétkezes súlyzóval történő végzés viszonylag alapgyakorlat, de lehet kettlebellel, súlytárcsákkal és sok minden egyébbel variálni.

 

 

Oldalsó vállizom

Ahogy a váll hátsó részét, ezt is nehéz jól megdolgoztatni. Elsősorban oldalra emeléssel lehet munkára bírni, de kifejezetten alacsony súllyal és különösen jó technikával végezzük a gyakorlatokat a sérülés elkerülése érdekében. Igen, az oldalsó váll edzéséhez végezendő gyakorlatok listája kb. annyira változatos, mint egy aranyhal mindennapjai.   

1. Oldalra emelés

Tiszta LGT. Mindenki másképp csinálja. Sajnos a legtöbben rosszul, de mit rosszul, hát leginkább botrányosan. Néha sikító rotátorköpenyekkel álmodok egy-egy új technika láttán.
Felsőtest nem mozog, karok hajlítva, kivéve ha a könyöködre már nincs szükséged. Vállmagasság fölé nem kell emelni, és a súlyzókat nem kell úgy tartani, mintha a maradék önbecsülésedet akarnád kiönteni egy üvegből, inkább legyen vízszintes a tartás.  

 

2. Egykezes oldalemelés (akár csigán is)

 

3. Oldalemelés gépen

 

4. Állig húzás 

Többször okoz sérülést, mint ahányszor hozzájárul a fejlődéshez, úgyhogy alacsony súllyal, kontrolláltan.

 

Hátsó vállizom

Az egész testen talán a legnehezebben edzhető izom, sok sok gyakorlás kell ahhoz, hogy megtaláljuk, hogy pontosan milyen szögben lehet megdolgoztatni és milyen gyakorlatokkal. Van olyan, hogy csinálsz egy gyakorlatot már másfél éve és egy alkalommal hirtelen unlock-olod a technikát és hirtelen ott kezd el égni, ahol kell. Ez is egy ilyen gyakorlat. Csináljátok, és idővel működni fog. 

1. Döntött törzsű oldalemelés


2. Csigás evezés, mellhez húzva, széles könyökkel

Jó, nem a könyök széles, hanem a tartás. Lényeg, hogy a felkarunkkal a vízszíntet kellene megcélozni.

 
3. Hátsó vállgép

Sajnos vannak olyan kissebb termek, amik egyszerűen elspórolják ennek a gépnek a meglétét, pedig annak ellenére, hogy én inkább kerülöm a gépeket, ez az egyik olyan, ami bármilyen szabadsúlynál hasznosabb. 



A vállgyakorlatokról egyelőre ennyit. Így fogok minden izomcsoporton szépen végigmenni, mintegy a diéta és edzésterv készítés/tervezés következő fázisaként. Emellett felpakolok néhány minta edzéstervet is a jövőben.  

Béke.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr815356380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása