GymJunkie

BLOG

2019. október 11. 15:07 - iamzltn

5. nap - Az vagy amit megeszel!

tumblr_pmqytcmhpa1x5eef0o7_r1_500.gif

Ez a napösszefoglaló kicsit más irányba ment, és jól is van ez így, úgyhogy most kicsit rendhagyóbb - már ha 4 nap után lehet rendről meg rendhagyóságról beszélni - bejegyzést írtam, mivel az edzések és a kaja kombinációjából izgalmas állapotok tudnak kerekedni. Ma lesz egy jitsu, futok egyet és kicsit elmegyek a városból hétvégére, kell a környezetváltozás, meg jó idő is lesz. Kaja, edzés ugyanúgy meglesz, kicsit tervezni kellett vele, de jó dolgom van, mert grammra elkészül minden Pécsen is. Valószínűsítem, hogy a 6.-7. napi bejegyzést majd hétfőn fogom kitenni, meglátjuk, hogy alakul, igazából az sem lenne baj, ha 1-2 nap eltolással írnám meg őket, hogy ne legyen ennyire feszített a dolog, ezt még átgondolom. Mindenestre lesz majd még egy láb-has-core nap, amit a pécsi Cutler-ben fogok ledurrantani holnap reggel, és egy vasárnapi pihenőnap. Ha lesz igény rá az edzéstervem is szépen feltöltögetem, elképzelhető, hogy van aki tudna belőle ihletet meríteni. Nagyon fasza kis edzésterv amúgy, csak mondom.

Ebben a bejegyzésben most szeretném összefoglalni, hogy milyen kezdetleges mellékhatásai vannak annak, ha jó irányban változtatsz a táplálkozásodon. Bármiféle étrendet követsz, legyen szó a manapság oly divatos vegán, keto, atkins, meditterrán, tököm tudja még milyen diéták vannak, szóval ha követsz valami diétát, vagy épp nem, és csak random eszel éppen amit eléd tesznek, akkor ahhoz a szervezeted alkalmazkodik és hozzászokik. De az, hogy a szervezeted hozzászokik valamihez, nem egy olyan megfoghatatlan misztikus valami, hanem az alkalmazkodás azt jelenti, hogy a szervezetedben fizológiai változások történnek: a hormonális rendszered működése megváltozik, hogy mást ne is, csak a legkézenfekvőbbet említsem: az inzulintermelés. De nem csak ott, hanem az idegrendszerben, úgy az agyban is különböző folyamatok mennek végbe. Most lesznek páran akik szkeptikusan felszisszennek, de higgyétek el, nem véletlenül mondják azt, hogy az vagy amit megeszel. Az autóba sem mindegy milyen üzemanyagot tankolsz, és bár a szervezeted nem áll le azonnal, amikor évek óta a legegészségesebb kaja, amit betettél a gallér mögé az egy bigmac volt a mekiben, mert a szervezeted megpróbál túlélni, és abból főzni ami van, de ez nem jelenti azt, hogy ez neki olyan nagyon fasza lenne. Idővel bármilyen szívósak is vagyunk, elkezdenek előjönni a tünetek, és egészen addig nem is vesszük komolyan a dolgot amíg a 2-es számú diabétesz be nem köszön az ablakon. Magas vérnyomás, szívproblémák, ízületi fájdalmak, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsük, és akkor még rá sem tértünk a dolog fontosabbik oldalára, az önértékelésre, a “nem megyek ki a strandra” hozzáállásra. (Ez gyakoribb mint gondolnátok)  

De tegyük fel, hogy eljutsz addig, hogy belátod, hogy igazából le kéne dobni mégiscsak azt a 10-15-30 kilót amit az elmúlt évek alatt rengeteg munkával magadra pakoltál. Úgy gondolod, jobban éreznéd magad, ha megszabadulnál némi súlyfeleslegtől és összeraksz egy fasza étrendet, ami mellé tegyük fel mozogni is elkezdesz. És akkor jön az első mocskosul nagy pofon, mert az első napok egy ilyen embernek pokoliak lesznek. Nem túlzok. A legtöbb diétázó az első héten hagyja a dolgot a picsába, mert képtelen erőt venni magán. Mert nehéz. A tested azt gondolja, hogy amit olyan sokáig ettél az a normális. Az elvonási tünetek, amiket produkálsz, olyanok, mint a dohányzásról való leszokás. Aki csinálta, próbálta, tudja, hogy az sem egy kellemes séta a parkban. Persze függ attól, mennyire eszközölsz radikális váltást, de én azt mondom, minél rövidebb legyen a purgatórium, mert ha átvergődsz az első heteken, utána már a neheze megvolt. Az a dopamin, amit eddig a kaja nyújtott, hirtelen megszűnik termelődni. Az edzés hatására persze ugyanúgy képződik boldogsághormon, de az első napokban ez édes kevés lesz. Legfőképp a cukorhiány viseli meg az embert, és a legkissebb probléma a kiszáradás, mert azt még pótolja az ember, de a mentális fásultság, levertség, fáradékonyság, meghűlés jellegű tünetek mind mind kézenfogva ülnek az ágyadon és ha nagyon költői akarnék lenni azt mondanám, olyanok mint a szirének, akik a füledbe suttogják, hogy menj és egyél végre valami "normálisat", cukrosat, tésztát, csak egy falatot, abból még nem lehet baj. Ezt 0-24-ben. Arról nem beszélve, hogy ezalatt az átmeneti idő alatt tényleg gyengülhet az immunrendszered és kitettebb lehetsz a betegségekre, többek között ezért is ajánlatos emelt dózisban multivitamint szedni. A felgyülemlett méreganyagokat a szervezet kidobja magából, ezért ilyenkor nem ritka, hogy pattanások jönnek ki az emberen. 

Az is gyakori, hogy valaki hirtelen a korábbiakhoz képest túl sok rostot fogyaszt, ami mondjuk a lángosburgerben nem sok van, viszont a zöldségekben, gyümölcsökben, zabban, tehát egy csomó nagyon egészséges kajában meg igen. És ezt most nem tudom érzékletesebben leírni, amikor ennek a bejegyzésnek a vázlatát írtam, ennyit írtam erről szó szerint: “túl sok rost = fing, fosás”. És ezt tovább nem is ragoznám. Ebben az esetben, javaslom, hogy a lehető legjobb zewa slozi papírt vegyétek, mert hamar karcossá válik majd a helyzet. 

Na most, ezek a tünetek jó része nálam is beütött, és kutyául éreztem magam az elmúlt napokban, de úgy érzem talán a legrosszabbak mögöttem vannak. Ám, ha még előttem is lennének, azzal sincs semmi probléma, ugyanis ezt a programot én akkor is végigcsinálom, ha a Karácsony Geri megnyeri a főpolgármesteri választást kurva nehéz lesz, márpedig az lesz. 

Most, hogy mindenkinek meghoztam a kedvét egy ilyen életmódváltáshoz, azért az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ha hosszú ideig jól és kiegyensúlyozottan étkezel, akkor majd a sajtburgertől meg a táblacsokitol fogod magad szarul érezni, vice versa működik a dolog, ami felszabadító tény. 

És ami a legfontosabb, ha kitartasz és jól csinálod olyan pozitív hozadékai lesznek, amik csak hozzád tesznek: jobban nézel ki, jobban érzed magad, energikusabb leszel, jobb csajok és jobb faszik fognak koslatni utánad. És a lényegesebbik oldala a történetnek az lesz, hogy a kitartás milyen mértékben erősíti meg az embereket mentálisan az élet egyéb területein is. Erről lesz még szó!

Egyetek jól, éljetek jól!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr5915216836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása