GymJunkie

BLOG

2020. május 22. 10:00 - iamzltn

Fitness konyha: vöröslencse curry csirkemellel

Receptet még azt hiszem nem írtam a blogra, de ahogy mondani szokás, mindig van egy első alkalom. A táplálkozásom az elmúlt időszakban kissé átalakult, ami azt jelenti, hogy a kalóriákkal és az alapanyagokkal ugyanolyan szigorú vagyok, de a legszigorúbb szálkásítás alatt is kísérletezek különböző ételekkel, persze kizárólag olyanokkal amik lehetővé teszik hogy számoljak a bevitt tápanyagmennyiséggel. Muszáj elmozdulni néha a csirkerizsről, mert ha túl sokáig ugyanazt fogyasztod, egy idő után előbb megkívánsz egy marék falevelet, és mivel étrendben mindig hosszútávon gondolkodunk, úgy kell beállítani a táplálkozásod, hogy egészséges és élvezhető is legyen.  

Múltkor a Sparban megihletett a vöröslencse, mikor megláttam, /hogy le van árazva/ milyen szép színe van. Ahogy a hüvelyeseket általában, a lencsét is nagoyn bírom mégis valahogy kimaradt eddig a szórásból. Eddig. Körbe is kérdeztem nálam gurmébb embereknél, meg a mindmegettén hogy mégis hogyan kell ezt a lencse dolgot elkészíteni. Nem rajongok a curryért, de több helyen is ez jött szembe, plusz egy éve áll egy tele üvegcse curry a fiókban, úgyhogy ideje volt adni egy esélyt a dolognak. Nem tudom hogy a recept mennyire autentikus, lehet hogy az eredeti indiai változattól olyan messze van, mint Vajna Timi a sikeres üzleti érzéktől, ettől függetlenül aki rohadtul unja a klasszikus fittness konyhát, annak nagyon jó alternatíva lehet, könnyen lehet kalóriákat is számolni vele, ráadásul laktató, mint az állat. 

creamy-red-lentil-curry-with-naan-720x540.jpg

A vöröslencse ugye már héj nélkül kerül a boltokba, ami miatt ugyan a rosttartalma valamivel alacsonyabb, viszont könnyebben emészthető ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem puffaszt, de legalábbis nem olyan durva, mint egy chili con carne. 100 grammjában 24 gramm fehérje van, ami a csirkemellel megegyező adat, igaz az aminosavak felszívódása növényi fehérjék esetén kicsit olyan, mint mostanság a véleményszabadság...nem az igazi, ettől függetlenül tehát vegáknak az egyik legjobb növényi fehérjeforrása lehet, csak észben kell tartani hogy ez az 1 gramm fehérje nem egyenlő 1 gramm tojásból vagy húsból származó fehérjével. Meglehetősen kalóriadús, mert a magas fehérjetartalma mellett természetesen, hüvelyes lévén a szénhidráttartalma is elég magas, (54%) viszont lassú felszívódású, tehát viszonylag sokáig fenntartja a telítettség érzetét, ami szigorú diéta nehéz napjaiban majdnem fontosabb, mint egy jó szex bármi más. A lencsében rengeteg olyan egészséges mikronutriens található, mint a kálium, A-, B-vitamin, cink, omega-6 stb. Negyed óra alatt puhára lehet főzni, állítólag, mert én 45 percig főztem, így viszont egy sűrű krém lett belőle, ami még jobb is lett. 

Hozzávalók: 

Oliva olaj
200 gr vöröslencse
Fokhagyma
Paradicsom
Chili
Curry
Só 
Bors
+opcionális: őrölt paprika
Csirkemell

Olajon meg kell pirítani két gerezd fokhagymát, mehet bele a chili ízlés szerint, 2-3 tesákanál curry, egyéb fűszerek, só, bors és minden egyéb amit használni szeretnél. Én carolina reaper-t használtam, ami a világ legerősebb chilije, úgyhogy annak ellenére lett nagyon forró a hangulat ebéd közben, hogy egy borsószemnyi darabot használtam fel összesen. Itt a jó állaghoz elképzelhető, hogy néhány spriccnél több olaj kell, mert a curry, a pirospaprika, fokhagyma felveszik az olajat, de én a diéta miatt inkább némi (kb 0.5-1 dl) vízzel higítottam, hogy egy ilyen fűszerszószt kapjak, amibe beledobtam a paradicsomot, hogy összerottyanjon ezzel a szósszal. Pár perc után mehet bele a lencse és víz, amit aztán ha elfő pótolhatsz. Negyed óra alatt kb. megfő, de minél pépesebbre  akarod, annál tovább kell a tűzön hagyni. 

A csirkét én mellé simán csíkozva, fűszeresen sütöttem serpenyőben, ezt nem írnám le külön. A 200 gramm vöröslencse kb. 3 rendes adagra elég, a csirkét ennek megfelelően számoljátok ki. Opcionálisan a csirkét bele is lehet főzni és a lencsét a végtelenségig lehet zöldségekkel dúsítani, bátran lehet kísérletezni vele. Szokták rizzsel tálalni, de az olyan mint a krumpli mellé kenyeret enni, köret körettel, de ha választanom kéne, akkor bármilyen tortilla lapot serpenyőben kicsit megpirítanék hozzá. Ha magyarosra szeretnéd, kis tejfölt kell csorgatni a tetejére, de mondom a lehetőségek tárháza végtelen. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1415700628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása