GymJunkie

BLOG

2020. november 27. 15:11 - iamzltn

Mennyit ér egy OKJ-s edzőképzés?

Az elmúlt két heti rádiócsendnek többek között az volt az oka, hogy jöttek az OKJ-s modulzárók, záróvizsgák. Mindenki megnyugodhat, akinek ez olyan nagyon fontos, papírom van a dologról, testépítő edző lettem, jelentsen ez bármit is. Mivel jelesre vizsgáztam - ami szerintem érettségi óta nem igen fordult elő velem - el is képzeltem, hogy mostantól Oczella Esztik meg Molnár Petik jelentkeznek be hozzám versenyfelkészítésre. Se. Viszont felmerül a kérdés, hogy mennyit ér valójában egy OKJ-s edzőképzés.  

20201122_143904.jpg

Csípőből erre annyit tudnék mondani, hogy lóf@szt, de ez inkább attól függ, hogy milyen szempontból nézzük, hogy mit tekintünk értéknek a képzés kapcsán. Elméleti tudás? Gyakorlati tudás? Munkavállalási lehetőségek? Én most nem fogom megnevezni azt a képzési központot, ahova én jártam, mert nincs direkt összehasonlítási alapom, de azt meg tudom osztani, hogy nekem mi volt a tapasztalatom, és mit gondolok a magyar személyi edző képzés piacáról. 

Elméleti tudás

Minden egyes iskola, mindenféle képzés pontosan annyit ér, amennyit beleteszel. Itt nem felsőoktatási intézményről beszélünk, csak az analógia kedvéért: a legsuttyóbb zugfőiskola könyvtárában is sokkal több tudást gyűjtöttek össze, mint amit 3-5 év alatt bárki magáévá tud tenni. A helyzet azonban az, hogy egy egyetem értékét nem az ott felhalmozott tudás mennyisége, hanem a bekerülési nehézséggel szelektált emberek adják. A harvard nem attól a világ legjobb egyeteme, mert ott mást tanítanak, mint a Columbia-n, hanem attól hogy a legjobbak közül is csak a legjobbak kerülnek be. Ezek a befizetős OKJ-s edzőképzések piaci alapon működnek, ergo nincs szelektálás, ha kicsengetsz 250e Ft-ot, nyolcvanas IQ-nál többet tudsz felmutatni, tehát nem vagy értelmi fogyatékos, illetve képes vagy minimális szorgalommal megtanulni az alapokat, akkor nehéz lesz nem elvégezni. 

A szakmai színvonalról annyit, hogy a kapott jegyzetek tele voltak helyesírási hibával. A nyelvezetre, fogalmazási minőségre középsuliban Hinger tanár úr, akkora sziven szúrt nullát veretett volna a papírra, hogy a padról is lelóg. Az oktatókkal kapcsolatban elsőre annyi jut eszembe, hogy a dietetikus kiscsajjal a harmadik percben összeszólalkoztam, mert azzal nyitott, hogy vidéken nem lehet hozzájutni semmilyen rendes hozzávalóhoz, nem lehet bulgurt meg egyéb szerinte spéci hozzávalót vásárolni, majd nem viccelek azzal folytatta, hogy csak szól nekünk, hogy vidéken kövérebbek lesznek a kliensek, mert ott szalonnát reggeliznek. Mondtam a csajnak, hogy vidéken is van minden ötezresnél nagyobb településen lidl, aldi, spar vagy tesco csak nem járunk, mert macerás, nincs hova kikötni a lovakat... Aztán amikor a 2009-es EU-s elhízottsági statisztikákat mutogatta megkérdeztem, hogy nincsenek-e frissebb adatai, 11 év alatt sokat változtak a táplálkozási szokások, mire a válasz az volt, hogy nincs ideje folyton frissítgetni a ppt-t. 

Általánosságban véve az oktatók leadják a kötelezőt, de 1-2 üdítő kivételtől eltekintve a prezentációs készségek tökéletes hiánya és a dögrovás unalom jellemezte az órákat. A legrosszabb viszont nem ez volt, hanem hogy egyes oktatók fullba nyomták a kretént. Olyan blődségeket oktattak, amiket maximum azok hittek el, akik hozzá sem tudnak szagolni a témához. Visszatérő elem volt a "ha ebben a szögben tartod, akkor a csúcsösszehúzódás miatt a bicepsz középső része dolgozik és csúcsosodni fog, ha meg így akkor vastagodik". Az elméleti online órák esetében itt álltam fel a gép elől. 

Gyakorlati tudás  

20201108_120505.jpgTöbben voltak a csoportban, akik saját bevallásuk szerint nem akarnak edzősködni, kizárólag azért iratkoztak be, hogy feltalálják magukat a teremben. Azoknak ez egyik oldalról túlságosan tömény, másrészt alapvető összefüggéseket meg nem tanítanak meg. Hiába tudod, hogy mik a nagy görgeteg izom eredési és tapadási pontjai, ha nem tudsz szabályosan fekvenyomni. A motorikus képességek fejlődéséhez, valamennyi mozgásminta helyes begyakorlásához és rögzítéséhez, a különböző edzésmódszerek összehasonlításához következetes, tervszerű kísérletezésre van szükség, ez pedig csak évek munkája alatt lehetséges. Ahogy a munkerőpiacon is elhajtanak, ha nincs kézzel fogható tapasztalatod, úgy ebben a műfajban is a sportban eltöltött idő és a megszerzett tapasztalat a felbecsülhetetlen, ezt pedig nem lehet egy edzőképzésen megszerezni. Tökmindegy milyen genetikád van, mennyit edzel, milyen gyorsan fejlődsz nincs rövidebb út. 1-2 év ebben a sportban max. arra elég, hogy az alapokat elsajátítsd, arra nem, hogy egy szakmailag legalább vállalható edző váljon belőled. Ezért soha ne fizessetek személyi edzőnek, aki nem rendelkezik egy impozáns fizikummal, nincs legalább 6-8 év edzéstapasztalata és másik 5 valamilyen egyéb sportágban. A tapasztalatot jól kiegészíti az elméleti tudás, a megfelelő gyakorlat nélkül viszont szart sem ér.

Piac vs edzőképzések

Ezek a "képzési központok" üzleti alapon működnek és úgy szarják magukból a személyi edzőket, mintha nem lenne holnap. Nálam eleve az kiverte a biztosítékot, hogy egyes oktatók rendszeresen köpködték a többi képzési helyet, ahol korábban dolgoztak és ez még akkor sem festett túl bizalomgerjesztő képet, ha történetesen igazuk volt. Évente mindenhol két turnust indítanak (fitness instruktor, csoportos fitness instruktor, testépítés, személyi edzés stbstb.) és turnusonként simán elérik a 100 főt, vagyis csak az 5 legnagyobb suli vagy 1000 "edzőt" képez évente és akkor a másik 20 budget képzőközpontról még nem is beszéltünk. A piac tehát telített, így önmagában ettől karriert remélni kb. annyira reménytelen mint az mszp-re szavazni. 

Ezek a képzések arra jók, hogy ha van 5-10 évnyi sport és edzéstapasztalatod és hajlandó vagy magadtól beletenni az energiát, olvasni, kísérletezni, küzdeni a kliensekért, akkor megtaníthat gondolkodni az alapokról, edzéstervezésről, hogy egy kliensnek hogy magyarázd el a végezendő gyakorlatokat, de semmi több. Ha az edzésről és táplálkozásról csak magad miatt akarsz tanulni, olvass blogokat (engem), youtubozz, vegyél néhány könyvet, (pl. a Receptkönyvem), a mespórolt pénzt meg költsd szteroidokra minőségi kajára és kondibérletre.

Megfelelő tapasztalat és önfejlesztés nélkül viszont - ahogy Vírus mondta - az egész egy lehugyozott sóskifli.  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr1116303804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MPL firstlady 2020.11.27. 18:06:46

Tökéletesen megfogalmaztad. És azt hiszem, hogy csak a jéghegy csúcsát kapargatod.

Tömény szánalom az egész, főleg mikor nézed a biokat: már kiskoromban is része volt a sport az életemnek/lételemem a mozgás/nagyon szerettem sportolni stb. Amúgy szakközepet végeztem, gyúrtam és a Béla mondta az edzőteremben, hogy mennyi legyen a fehérje nemtommi arány.
Vagy: a baszomfasza módszer megalkotója vagyok. Ahha...És nézed, és sírsz, mert embereket lehet gyilkolni azzal, ami oda van írva, vagy szart sem ér, nulla anatómia, munka közben még kevesebb emberismerettel.....

Az akkreditált képzések attól jók, hogy ha megfelelően dokumentálod, kapsz rá egy azonosítót, és lehet menni pénzt szedni. A papír mindent elbír, a valóságban ugyanilyen gyorstalpalókon végzett senkik tolják a hülyeséget.

A kivételeknek mindig tisztelet.

De, míg szar van veréb is van.
BLOG
süti beállítások módosítása