GymJunkie

BLOG

2020. szeptember 18. 18:36 - iamzltn

Tomi - Program kezdetek: a 80 kilós fogyás!


118523461_306361453762221_3673890084310809959_n_1.jpgHa az ember átesik egy tanulási folyamaton és elkezd rutinból dolgozni egy bizonyos területen, hajlamos elhinni magáról, hogy hatalmas könig. Ez velem is megesett, azt hittem már láttam mindent. Dolgoztam én már fiatallal, öreggel, emésztési, mentális, hormonális (és/vagy) problémával küzdővel, olyannal akin, csak 10 kg súlyfelesleg volt, meg olyanon is, akin minimum 30. Volt, akinek lumbális gerincsérve volt, meg olyan is, akinek nem volt egy ép ízülete sem, de a jelenlegi programosok között is van nyaki gerincsérves egyéb ízületi gyulladással (igen, halmozottan hátrányos helyzetű), deréktáji kitüremkedéssel rendelkező és a sort folytathatnám. Aztán érdeklődött egy srác, hogy extrém túlsúllyal is működnek-e ezek a programok. Pff mondom miazhogy, extrém túlsúllyal működnek a leginkább. A sok puskaport szagolt veteránok magabiztosságával kérdeztem, hogy mégis mit jelent az extrém túlsúly. Idézem: 

"Jelenleg szerintem 160 kg, ami lesz több is, mer most 2 hetet nyaralok... :D"

Aztán nem tudom mi történt a nyaralás alatt, de Augusztus végére a 160-ból 167,5 kg lett, vagyis ez lett Tomi kezdősúlya. Megkérdeztem a srácot, ha írnék bejegyzést, szeretne-e álnevet, ha igen mit, válasszon. A válasz az volt, hogy Pufi Lufi Kapitány, amin én beborultam az asztal alá. 

Amiért ez a bejegyzés megszületett, az az hogy az extrém túlsúllal rendelkezők is kapjanak észbe, a miértekről alább még szólni fogok. Sosem késő elkezdeni javítani a helyzetükön, nincs olyan, hogy menthetetlen és ezt Tomin is meg fogjuk mutatni. 

Előzmények: 

Tomi - elmondása szerint - gyerekkorától kezdve duci volt. Van sporttapasztalata, nem ismeretlenek számára az edzőtáborok sem. Jelenleg 30 éves, és az elmúlt években többször a jojo csapdájába esett, újra és újra. Sok tízkilós fogyások után esett vissza a jelenlegi állapotába, aminek a legnyomósabb oka az volt, hogy az étrend, amit követett a fogyás alatt egyszerűen fenntarthatatlan volt. Dolgozott már személyi edzővel és a brutális kalóriadeficitnek köszönhetően fogyott is, csak az egydimenziós, rövidtávú gondolkodás, a fenntarthatóság totális figyelmen kívül hagyása azt eredményezte, hogy Tomi most közel 170 kilósan, talán rosszabb fizikai állapotban van, mint amilyenben valaha volt. 

Írhatnék itt most Tomi genetikájáról, mert nyilvánvalóan nem elhanyagolható az sem, amikor testépítésről, testformálásról van szó. Abból ítélve, hogy mindig duci gyerek volt, feltételezhető LENNE, hogy egy extrém endomorf alkatról van szó, aki szélsőségesen hízékony, nehezen fogy stb. Csakhogy a testalkatunkat alapvetően 3 faktor határozza meg. A genetikai sajátosságok, a hormonok, és a 'környezeti hatások' ami a táplálkozást és az edzést foglalja magába. Tomi pedig táplálkozás vonalon olyan pusztítást végzett az elmúlt időszakban, amit nincs genetika, gyors emésztés vagy hormonrendszer ami ellensúlyoz, úgyhogy itt a hízékonyságot meg a genetikát okolni olyan lenne, mintha a piroson áthajtva balesetet okoznánk és azt mondanánk a rendőrnek, hogy ha a szabályosan közlekedő fél 70 helyett csak 50-el jött volna, akkor elkerülhető lett volna a karambol. Kérdeztem a kajálási szokásairól és amikor elmesélt egy legalább 6-8 ezer kalóriás bevásárlást én ledobtam a láncot. 'Hogy vagy képes egy nap ennyi szart összeenni?' amire a válasz, csak annyi volt, hogy: 'Ja, ezt nem egy napra, ezt egy kajálásra'. Sajnos Tominál is alap, hogy a stresszoldást összeköti az evéssel, ami olyan szinten jellemző minden programosra, hogy kénytelen voltam elkezdeni a táplálkozás pszichológiájával foglalkozni, mert egyre inkább elhiszem, hogy a kövérség szinte sosem csak azért alakul ki, mert valaki egy lusta, akaratgyenge szar, hanem ennél sokkal szerteágazóbb problémáról van szó. Tartós eredményt is ennek tudatában lehet elérni valakivel. 

A program 

roli1.jpgTomi a programot Augusztus 25-n kezdte 167,5 kiloval, a tegnapi mérés szerint jelenleg 161,1 kg, vagyis 3 hét (22 nap) alatt 6,4 kg fogyásnál tartunk, ami a heti egészséges fogyás (a testsúly max 1%-a) felett van kicsivel, ez azonban a kezdeti vízledobás miatt rendjén van. Persze én nem csak a számokat, hanem inkább tendenciákat figyelek és az elmúlt egy hétben volt egy kis hullámzás, ami lehetett attól, hogy Tomi eltért az étrendtől, meg még egy csomó másik dologtól, de egyelőre úgy néz ki, hogy a fogyás nem áll meg, így pedig marad minden a kiírt terv szerint. Nem változtatgatunk minden apró kilengésre, ha a fogyás marad heti 1 kg felett, akkor minden marad az általam eredetileg megírt módon.

Egészség

A fogyasztás során az első és legfontosabb szempont mindig az egyén egészsége, ilyen túlsúlynál pedig óriási a felelőssége az edzőnek, ez esetben nekem, hogy úgy lavírozzunk a terheléssel és az étrenddel, ami kellőképp terheli a szervezetet, hogy legyen eredménye a befektetett munkának, nem átlépve azt a vonalat, ahol már kontraproduktívvá válik a folyamat, amikor már többet ártunk, mint amennyit használunk. Egy ilyen túlsúly és egy ilyen mértékű fogyás hatalmas terhet ró a szervezetre, elég ha csak a kardiovaszkuláris rendszerről beszélünk, ezért szigorúan betartjuk a fokozatosság elvét, mind az edzések, mind pedig az étrend tekintetében. Türelem gyerekek, kurva sok türelem. Hosszú évek kemény elkeféléseit nem lehet néhány hét alatt pikk-pakk rendberakni. Ezt tudatosítsátok magatokban, bármibe fogtok. Ha fogyni akartok, ha új hobbisportot választatok vagy vállalkozást akartok építeni, ezek a malmok nagyon lassan őrölnek.

Tomi súlya eddig így alakult

roliprog1.png
Egy ilyen programot is rendszerben kell értelmezni. Mint minden valamire való testépítő program, úgy egy ilyen - jó hívjuk életmódváltó programnak, de kérlek adjatok tippeket, hogy mi másnak hívhatnám, mert ettől kivagyok - életmódváltó program is a következő három pillérre épül: diéta, edzés, regeneráció. Jegyezzétek meg egy életre, a három alapelv betartása nélkül NINCSENEK eredmények: kalóriadeficit, progresszív terhelés, megfelelő regeneráció. A hosszú távú fenntarthatóság pedig egy olyan dimenzió, amihez bizony kelleni fog tanulási hajlandóság, önállóság, kitartás, türelem, következetesség stb. amit reményeim szerint Tomi mind-mind elsajátít a közös munka folyamán.

Diéta: 

Mint minden programos, Tomi is sokallta a 3500-s kalóriás étrendet. "Nem lesz ez sok?" - Istenem, ha csak fele annyi ezrest kapnék, ahányszor ezt hallottam, már gazdag ember lennék. Ő is a szélsőséges baromságokhoz van szokva, 1000-2000 kalóriás diétákhoz, amiben minden élvezhető étel tilos volt. Az a fajta agymenés, ahol a kaliforniai paprika tiltott volt, mert "túl cukros" és ahol a piros aranyat sem lehetett fogyasztani, merthogy az "nem nő fán, ergo nem természetes". Hogy mondjam, hogy ne bántsak meg senkit. 

NEM AZ ÉLVEZHETETLEN, ÍZTELEN, NYERS, SZAR, SZÁRAZ, TISZTÁNAK HAZUDOTT, TERMÉSZETES ÉTELEKTŐL FOGYTOK, HANEM A KALÓRIADEFICITTŐL!!!

- Ma mi lesz az ebéd?
- Szar lesz kaviccsal? 
- Ahj...kaviccsal?!?!


Hogy az anyámba tartotta volna a súlyát szegény gyerek, amikor azt tapasztalta, hogy vagy szart eszik - abból is keveset - és akkor fogy, vagy elengedi magát akkor meg 150 kilo. Szerencséjére talált valakit, aki rámutatott arra, hogy ez a fajta vagylagosság egy kamu. A testépítők meg általánosságban a fitness ipar tagjai szeretnek rájátszani a szenvedésekre, megmutatni hogy mennyire keménynek kell lenni, hogy valaki eljusson oda ahol ők vannak, de ez ordenáré hazugság. Molnár Petiről láttam egy videót a minap, amikor 80-as bicepszel mondja a kamerába, hogy natúr halat meg rizst eszik a felkészülésekor, minimális ZÖLD SZÍNŰ zöldséggel, némi edzés alatti glutaminnal. A néhány száz mg tesztoszteron hetente, meg a kúrájának egyéb összetevőiről nyilván nem volt szó...

Sem a kaliforniai paprika, sem a piros arany, sem a kenyér nem egészségtelen, az a 70-80 kiló túlsúly viszont nagyon is, szóval napi 4x800 kcal étkezés és egy 300 kcal-s snack-t eszik Tomi, az első heti étrendje pedig így nézett ki:
rolietrend.jpg
Hadd ne reklámozzam magam, de ő is megkapta a receptkönyvet és annak segítségével készíti el a kiírt kajákat :)

Edzések

Heti 3 kardio, 2 erősítés. A kardio fokozatosan növekedő és sebességű sétákból áll, meghatározott idő, táv és sebesség beállításával emelkedik a terhelés hétről hétre. Jövő héttől már terítéken lesznek az emelkedős, 1 óra hosszú séták, 5-6 km/h-s sebességgel, 
Az erősítéseknél jelenleg kipróbálunk millió gyakorlatot, Tomi megismerkedik a kettlebellel meg egy csomó olyan gyakorlattal, amit előtte még nem végzett. Sok izometrikus gyakorlatot csinálunk, némi mobilitás, férfi ember lévén persze a fekvenyomásnak is nekiálltunk, de egyéb súlyzós gyakorlatok is játszanak. Egyelőre a túlsúly miatti derékfájás, illetve az ízületek, pl térdek, bokák túlterhelése miatt átmozgató edzéseket csinálunk, nem őrülünk meg, de ahogy majd a túlsúly csökkent és az erőnlét fejlődik, úgy lesznek egyre következetesebbek a terhelések és úgy lesznek egyre keményebbek az erősítések, bár Tomi szerintem így is ki tud lenni egy-egy edzés végére.  

Elindultunk és a cél a 90 kiló, ami egy 77 kilós fogyást jelent majd. Ezt még leírni is brutális. Elsődleges cél, hogy fokozatosan haladjunk és a fogyás ne álljon meg. Karácsonyig van még 14 hét, addigra 145 kilót alulról kell nyaldosnia Tominak, minden ami eredmények tekintetében ezen túl van az bónusz lesz. Akin meg van 20-30-40-50 kg vagy még több súlyfelesleg, annak tényleg üzenem, hogy sosem késő változtatni, mert az egészségünk esetében az első domino eldőlése után, csak futunk a dolgok után és én nem tudnék rosszabb dolgot elképzelni, minthogy a magyar állami egészségügy kényének-kedvének legyek kiszolgáltatva. Figyeljétek Tomit és a többi programost, inspirálódjatok és vegyetek példát róluk. 

Ez lesz a legbrutálisabb átalakulás, amit nem csak a blogon, de az egész országban láthattok a következő időszakban! 

Kurvára nincs megállás!!!

Namaste

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gymjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr3616205480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BLOG
süti beállítások módosítása